Продукти за тестото: 320 г. брашно 200 мл. хладка вода 12 г. мая 1 с. л. зехтин щипка сол Продукти за плънката: 6 бр. смокини 1 глава лук 1 с. л. захар 1 с. л. балсамов оцет 100 г. козе сирене 6 слайса хамон 1 шепа рукола 1 с. л. кедрови ядки 50 г. доматено пюре Приготвяне:
Маята се разтваря в 50 мл. хладка вода.
Брашното се пресява и в центъра се прави кладенче, в което се добавя маята, зехтина, долива се останалата вода и накрая солта.
Всичко се омесва добре, докато се получи гладко и еластично тесто, което не залепва по пръстите.
Готовото тесто се поставя в намазана с мазнина купа, покрива се с кухненско фолио и се остава да втаса, докато си удвои обема.
В нагорещен тиган се запържва нарязаният на шайби лук, докато стане прозрачен. Добавя се захарта и се разбърква, щом започне да се карамелизира се добавя балсамовия оцет.
Тестото се разделя на две топки, като всяка се разтегля във формата на кръг и се поставя в леко намазнена тава.
Намазва се с доматеното пюре и се разпределя карамелизираният лук, сиренето нарязано на филийки, нарязаният на ивици хамон и кедровите ядки.
Пече се в предварително загрята на 240° С фурна за около 10 минути и се гарнира с рукола и нарязаните на четвъртинки смокини.
Продукти: 4 бр. котлети от сьомга 250 г. майонеза 2 бр. кисели краставички 1 малка глава ситно нарязан лук 1 с. л. каперси 1 ч. л. горчица 1 с. л. ситно нарязан магданоз черен пипер 1 щипка настъргана лимонова кора Приготвяне:
Всеки котлет от рибата се измива и подсушава с кухненска хартия. След което се поръсват със сол, черен пипер, лимонов сок и се оставят да престоят в хладилник 15-20 минути.
Върху нагорещен тиган с незалепващо покритие се поставят котлетите и се запичат за 3-4 минути от всяка страна, докато придобият златист цвят.
За да се приготви соса, към майонезата се прибавят ситно нарязаните кисели краставички, лука, каперсите, магданоза, лимоновата кора и всичко се пасира докато се получи гладка смес.
Подправя се с горчица и черен пипер и се разбърква добре.
Продукти: 4 бр. тиквички 400 г. кайма 1 гл. лук 1 скилидка чесън 150 г. доматено пюре 2 моркова 150 г. кашкавал олио чубрица черен пипер магданоз сол Приготвяне:
Тиквичките се бланшират за 2-3 минути във вряща вода.
Разрязват се по дължина на две половини и с помощта на чаена лъжичка се издълбава сърцевината, като се внимава да не се пробие тиквичката.
Обелените лук и чесън се нарязват на ситно. Морковите също се нарязват на малки кубчета.
В тиган се загрява мазнината и се запържва лука и чесъна, докато омекнат и станат прозрачни.
Прибавят се морковите, издълбаната сърцевина на тиквичките, каймата и се разбърква през цялото време, докато се запържи.
Накрая се добавя доматеното пюре, овкусява се с подправките и се задушава 1-2 минути на слаб огън.
С тази смес се пълнят тиквичките и се подреждат в намазана с олио тава. Наливат се 150 мл. гореща вода и ястието се пече в умерена фурна.
Няколко минути преди тиквичките да се извадят от фурната се поръсват с настъргания кашкавал.
Продукти: 4 кг. червени чушки 1кг. доматено пюре 200 мл. олио 30 мл. оцет 2 с. л. захар 2 с. л. сол 20 г. чесън 20 г. магданоз 2 г. смлян черен пипер Приготвяне:
Добре узрелите чушки се опичат, обелват и смилат.
Олиото се загрява и към него се добавя чушките, доматеното пюре, оцета, солта и захарта.
Вари се на умерен огън, като от време на време се разбърква за да не загори, докато се получената смес остане на мазнина.
Няколко минути преди края на варенето се добавят скълцания чесън, нарязания магданоз и черния пипер.
След като изстине се пасира.
Готовата лютеницата се насипва в бурканчета и се стерилизира 15 минути.