четвъртък, 15 януари 2015 г.

Сладко от къпини и малини



Продукти:

600 г. къпини
400 г. малини
1 кг. захар
200 мл. вода
1 к. л. лимонена киселина



Приготвяне:


  • Избират се добре узрели и здрави плодове. Почистват се от дръжките и листенцата и се измиват.
  • Приготвя се захарен сироп от водата и захарта, който се вари до пълното разтваряне на захарта. Не трябва да се вари много, защото захарта може да кристализира.
  • Прибавят се плодовете и сместа се вари до необходимата гъстота. При варенето с решетъчна лъжица се обира появилата се пяна, като не се бърка, а само се натискат внимателно плодовете.
  • 2 - 3 мин. преди снемането от огъня се добавя 1 к. л. лимонена киселина, за да не се захароса сладкото. 
  • Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху студена порцеланова чиния запазва формата си и не се разлива. При изсипване от лъжичката сиропа се точи, а не тече, като вода. 
  • Когато сладкото е свалено от огъня хубаво се обира пяната.
  • Горещото сладко се разлива в затоплени сухи буркани.
  • Съхранява се в сухи хладни помещения.



Няма коментари:

Публикуване на коментар