събота, 13 септември 2025 г.

Паеля с морски бивол

 


Продукти:
1 рак морски бивол
2 ч. ориз
1 зелена чушка
1 ч. едър замразен боб
6 малки калмара
1/2 гл. лук
1 ск. чесън
1 ск. черен чесън
2 с. л.пържен домат
5 1/2 ч. рибен бульон
подправки за паеля

Приготвяне:
  • Рака се измива под студена течаща вода, и след това се отделят краката и щипките.
  • Обръщаме рака с главата надолу и с помощта на нож отваряме тригълната част.
  • Отваряме черупката, като внимваме да не я счупим.
  • Месото( бялата част) и коралът ( червената част) се запазват, а сивите триъгълни парчета отстрани са хрилете се изхвърлят.
  • В паеля се загрява мазнина.
  • В нея за кратко се запържват краката и щипките на рака, и след това се изваждат.
  • В същата мазнина се запържват нарязаните на ситно  лук, чесън и чушка.
  • При непрекъснато разбъркване се добавят калмарите, боба и накрая ориза.
  • Прибавя се домата, подправките и бульона.
  • Вари се 5 минути на силен огън, след това огъня  се намалява.
  • След 10 минути готвене се поставят парчетата рак отгоре и се вари до готовност.





Няма коментари:

Публикуване на коментар