петък, 19 септември 2025 г.

Ризото с гъби и коприва

 


Продукти:

320 г. ориз

250 г. гъби

1/2 гл. лук

1 ск. чесън

100 мл. бяло вино

2 шепи сушена коприва

1 сушена чушка

800 мл. пилешки бульон

25 г. краве масло

40 г. сирене манчего

зехтин

Приготвяне:

  • Копривата се сварява с чушката, след това се прецеждат и се пасират.
  • В загряна мазнина се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, докато омекнат.
  • Към тях се добавят нарязаните гъби.
  • Прибавя се ориза и се запържва, докато стане прозрачен.
  • Изсипва се виното и няколко минути след това се добавя копривата.
  • Изсипва се по 1 черпак от затопления пилешки бульон и се разбърква непрекъснато, докато течността се попие от ориза.
  • Същото се повтаря, докато ориза поеме целият бульон и придобие кремообразна консистенция.
  • Сваля се от огъня, добавя се кравето масло, настърганото сирене и се разбърква.




Няма коментари:

Публикуване на коментар