сряда, 19 ноември 2025 г.

Калдерета с омар и миди

 


Продукти:

1 замразен омар

6 скариди

12 черни миди

1 шепа бели миди

1 гл. лук

4 ск. чесън

1 с. л. паста от сушени чушки

4-5 с. л. пържен домат от консерва

1 к. л. червен пипер

шафран

40 мл. бренди

2 ч. ориз

9 ч. бульон от риба 

1 кубче бульон от риба

зехтин

Приготвяне:

  • Опашката на омара се нарязва на шайби, щипките се отрязват, а главата се разрязва на две по дължина.
  • Нарязаният омар се запечатва за кратко ( без главата) в сгорещен зехтин.
  • В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук и целите необелени скилидки чесън.
  • Добавят се главите на скаридите и главата на омара.
  • След като се зачервят  се изсипва брендито и се фламбира.
  • При непрекъснато разбъркване се прибавя червения пипер, домата, пастата от чушки, бульона, шафрана и се вари на тих огън около 30 минути.
  • След това главите се махат, чесъна се обелва и заедно със лука се пасират и се връщат в бульона.
  • Бульона се изсипва в дълбока тава, и след като заври се добавя ориза.
  • От време на време тавата се разклаща без да се разбърква.
  • След 12-14 минути се прибавят обелените скариди, омара, мидите и се вари на тих огън до готовност.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар