неделя, 14 февруари 2021 г.

Калдерета с омар и скариди




Продукти:

1 замразен омар
6 скариди
1 гл. лук
4 ск. чесън
1 с. л. паста от сушени чушки
4-5 с. л. пържен домат от консерва
1 к. л. червен пипер
шафран
40 мл. бренди
2 ч. ориз
9 ч. бульон от риба 
1 кубче бульон от риба
зехтин

Приготвяне:

  • Опашката на омара се нарязва на шайби, щипките се отрязват, а главата се разрязва на две по дължина.
  • Нарязаният омар се запечатва за кратко ( без главата) в сгорещен зехтин.
  • В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук и целите необелени скилидки чесън.
  • Добавят се главите на скаридите и главата на омара.
  • След като се зачервят  се изсипва брендито и се фламбира.
  • При непрекъснато разбъркване се прибавя червения пипер, домата, пастата от чушки, бульона, шафрана и се вари на тих огън около 30 минути.
  • След това главите се махат, чесъна се обелва и заедно със лука се пасират и се връщат в бульона.
  • Бульона се изсипва в дълбока тава, и след като заври се добавя ориза.
  • От време на време тавата се разклаща без да се разбърква.
  • След 12-14 минути се прибавят обелените скариди, омара и се вари на тих огън до готовност.




Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар