Продукти:
1 замразен омар
6 скариди
1 гл. лук
4 ск. чесън
1 с. л. паста от сушени чушки
4-5 с. л. пържен домат от консерва
1 к. л. червен пипер
шафран
40 мл. бренди
2 ч. ориз
9 ч. бульон от риба
1 кубче бульон от риба
зехтин
Приготвяне:
- Опашката на омара се нарязва на шайби, щипките се отрязват, а главата се разрязва на две по дължина.
- Нарязаният омар се запечатва за кратко ( без главата) в сгорещен зехтин.
- В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук и целите необелени скилидки чесън.
- Добавят се главите на скаридите и главата на омара.
- След като се зачервят се изсипва брендито и се фламбира.
- При непрекъснато разбъркване се прибавя червения пипер, домата, пастата от чушки, бульона, шафрана и се вари на тих огън около 30 минути.
- След това главите се махат, чесъна се обелва и заедно със лука се пасират и се връщат в бульона.
- Бульона се изсипва в дълбока тава, и след като заври се добавя ориза.
- От време на време тавата се разклаща без да се разбърква.
- След 12-14 минути се прибавят обелените скариди, омара и се вари на тих огън до готовност.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар