Продукти:
за префермента:
20 г. мая
185 мл. хладка вода
90 г. брашно
- Маята се разтваря във водата.
- Добавя се пресятото брашно и се разбърква добре.
- Префермента се оставя да се активира на топло около 30 минути.
- Стафидите се смесват с рома и се оставят да се хидратират за няколко часа.
тесто 1:
45 г. краве масло на стайна температура
30 г. захар
2 яйца
135 г. брашно
префермента
- В купа с помощта на дървена лъжица се разбъркват захарта и кравето масло.
- Добавят се яйцата и се разбърква до хомогенна смес.
- Прибавя се префермента и отново се разбърква добре.
- Накрая се добавя пресятото брашно и купата се покрива със стреч фолио.
- Тестото се оставя на стайна температура, докато увеличи обема си три или четири пъти.
тесто 2:
90 г. краве масло на стайна температура
90 г. захар
1 яйце
3 жълтъка
275 г. брашно
7 г. сол
135 г. стафиди
35 мл. ром
настъргана кора от лимон или портокал
1 ч. л. течна ванилия
- В купа се разбиват кравето масло и захарта.
- При непрекъснато разбъркване се добавя яйцето, жълтъците, ванилията и настъргата кора от лимона.
- Прибавя се тесто 1 и започва да се разбърква с приставката за тесто, докато всички съставки се смесят добре.
- Добавя се пресятото брашно, солта и се разбърква около 10 минути.
- Получава се лепкаво тесто, което се оставя да почива за 5 минути.
- Отново се разбърква 10 минути и 5 минути се оставя да почива.
- Добавят се стафидите, разбърква се още 10 минути и 5 минути почива.
- Тестото се изсипва в предварително намазнена купа и с помощта на намокрени с вода ръце се сгъва на плик.
- Купата се покрива със стреч фолио и се оставя да почива около 20 минути.
- Сгъва се отново на плик и се оставя да втаса, докато удвои размера си.
- Дъното и стените на форма с диаметър 21 см. се намазват с масло и брашно.
- Стените на формата се покриват с хартия за печене и с помощта на намазнени ръце тестото се прехвърля във формата.
- Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- Малко преди да удвои обема си, кърпата се маха и фурната се включва на 170°С на долен реотан.
- С остър нож по повърхността на тестото се прави разрез във формата на кръст и в центъра се слага парче краве масло.
- Панетонето се слага във фурната и 5 минути след това се превключва на горен и долен реотан и се пече около 30-35 минути.
- Температурата се увеличава на 180°С и се пече до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар