Необходими продукти:
2 броя рибица от свинско месо
1 1/2 кг. морска сол
червен пипер
чубрица
1 скилидка чесън
микс от подправките на мама
Приготвяне:
- Измиваме и почистваме месото от излишната мазнина и ципи.
- Рибиците не би трябвало да са по- дебели от 5 см, защото солта няма да може да проникне добре.
- Нареждаме парчетата месо в дълбок съд, покриваме със солта и се добавя 200-250 мл. вода.
- Престояват така 24 h. на хладно след,което се вадят и се обезсоляват за няколко часа в хладка вода ( водата се сменя 1- 2 пъти). Аз я смених само веднъж и предполагам за това беше малко солена.
- След това на всяко парче в единия край прави със здрав конец примка, и се оставят да се отцедят 1- 2 часа.
- Обтриваме всяко парче с чесън и овалваме в предварително смесените подправки ( за да бъде пастърмата по - тънка, може да се сложат рибиците между две дъски с тежест за една нощ) .
- Оставят се закачени на студено и проветриво място, около 2 седмици, след което са готови за консумация.
- Когато пастърмата изсъхне, се съхранява на сухо и хладно място.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар