сряда, 18 февруари 2015 г.

Пастърма по китайски

Остава малко време до китайската нова година и затова реших днешната рецепта да е свързана с китайската кухня. Така приготвено месото става много ароматно и вкусно.


Продукти:

900 г. свинско бонфиле
80 г. сол
45 г. захар
10 бр. черен пипер на зърна
2 бр. звезден анасон
1 ч. л. петте подправки
2 бр. дафинов лист
7 бр. бахар на зърна
1 к. л. джинджифил
1 сухо люто чушле
200 мл. тъмен соев сос
50 мл. бяло вино
200 мл. вода

Приготвяне:
  • В тенджера се слагат да заврят всички съставки ( без виното ) за 4 - 5 мин.
  • Отмества се от котлона, добавя се виното и се оставя да се охлади.
  • Месото се измива и се почиства от излишните мазнини и ципи.
  • Поставя се в съд и се залива със сварената марината.
  • Оставя се да престои 7 дни в хладилник, като се обръща по 1 път на ден.
  • Прави се окачалка от здрав конец в единият ъгъл на парчето и се суши около 10 дена на хладно и проветриво място.
  • Съхранява се в хартиен плик на сухо и хладно.

2 коментара:

  1. Desconocía este tipo de preparación, pero sin duda el sabor debe ser espectacular, que rico!!!
    Un abrazo y gracias por esta receta tan deliciosa!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Muchas gracias Jose Manuel, la receta me la ha dado mi amiga china. Es mejor cortar el salomillo a unas tiras mas finas con un grosor de 2 - 3 cm. Puede ser marinado y solo en salsa de soja, pero creo que no sera tan sabroso. Salteado con poco de arroz y verduras es un plato muy rapido i sencillo. Un abrazo!!

    ОтговорИзтриване