вторник, 20 януари 2015 г.

Купешки банички



Продукти:

за тестото:

1 кг. брашно

550 мл. студена вода
28 г. сол
100 г. краве масло (става и с маргарин)
олио за намазване
краве масло за помазване при печенето

за плънката:


4 яйца

400 г. краве сирене



Приготвяне на тестото:

  • В дълбока купа се слага пресятото брашно, солта и водата, и се омесва гладко и твърдо тесто. Оставя се да "почива" 10 - 15 мин.
  • Тестото се разделя на 12 еднакви по големина топки, които се помазват с малко олио и се оставят да "почиват" 10 мин.
  • В средата на всяка топка се слага по бучка масло, като тестото се разстила с ръце. Отгоре се захлупва с втора такава топка и краищата им се притискат добре. Пак се намазват с малко олио и се остават да "почиват" около 20 мин.
  • Върху намазнена гладка повърхност се разточва с точилка всяка топка ( общо 6 на брой ) . След това с пръсти започва да се издърпва тестото, докато се получи прозрачен лист. 
  • Така приготвената кора се напръсква с олио и част от приготвената плънка.
  • Оформя се правоъгълник, като четирите краища се прегъват към средата, и се сгъва на две.
  • Пече се в умерена фурна до зачервяване.


Приготвяне на плънката:
  • Разбиват се яйцата и се прибавя натрошеното сирене.


* Баничките се поднасят  топли с чаша боза!

източник


Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар