Продукти:
600 г. къпини
400 г. малини
1 кг. захар
200 мл. вода
1 к. л. лимонена киселина
Приготвяне:
- Избират се добре узрели и здрави плодове. Почистват се от дръжките и листенцата и се измиват.
- Приготвя се захарен сироп от водата и захарта, който се вари до пълното разтваряне на захарта. Не трябва да се вари много, защото захарта може да кристализира.
- Прибавят се плодовете и сместа се вари до необходимата гъстота. При варенето с решетъчна лъжица се обира появилата се пяна, като не се бърка, а само се натискат внимателно плодовете.
- 2 - 3 мин. преди снемането от огъня се добавя 1 к. л. лимонена киселина, за да не се захароса сладкото.
- Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху студена порцеланова чиния запазва формата си и не се разлива. При изсипване от лъжичката сиропа се точи, а не тече, като вода.
- Когато сладкото е свалено от огъня хубаво се обира пяната.
- Горещото сладко се разлива в затоплени сухи буркани.
- Съхранява се в сухи хладни помещения.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар