Продукти:
250 г. бяло брашно
160 мл. прясно мляко
15 мл. олио
6 г. мая
1 к. л. сол
1 к. л. захар
олио за намазване на питките
Приготвяне:
- Маята се размива в прясното мляко със захарта, щипка брашно и се оставя на топло, докато образува мехурчето.
- Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат солта, олиото и маята.
- Омесва се гладко тесто, оставя се 15 минути да почине и се меси отново.
- След това се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.
- Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 8- 9 еднакви по големина топки.
- Всяка топка се разточва в овална форма и се намазва с малко олио. Прегъва се на две без да се натиска, като олиото ще предотврати слепването на двете части, когато втасват и се варят.
- След това се покриват с кърпа и се оставят да втасат върху изярзани квадрати от готварска хартия.
- Питките се слагат в бамбукова кошничка и се варят на пара 10 минути.
- След това огъня се спира, кошничката леко се отваря и се оставя така още 2-3 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар