Продукти:
500 г. бяло брашно
200 мл. прясно мляко
100- 150 мл. вода
12 г. мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
за плънката:
350 г. кайма
100 г. пушена сланина
1/2 гл. лук
1/4 стрък праз лук
2 ск. чесън
250- 300 г. зеле
1 морков
4 сушени шийтаке
4 сушени черни гъби
1 к. л. сушен джинджифил
2 с. л. светъл соев сос
1 ч. л. тъмен соев сос с гъби
5- те подправки
лют пипер на люспи
Приготвяне:
- Сушените гъби се накисват за 20 минути в гореща вода.
- Маята се размива в прясното мляко със захарта, щипка брашно и се оставя на топло, докато образува мехурчето.
- Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат солта, водата и маята.
- Омесва се гладко тесто, оставя се 15 минути да почине и се меси отново.
- След това се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.
- За плънката в малко мазнина се запържват нарязаните на ситно лук, чесън, зеле, сланина, гъби, настърганият морков и каймата. Поръсва се с джинджифила, 5- те подправки, пипера на люспи, сол и соевия сос. Разбърква се добре и се сваля от огъня.
- Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 10- 12 еднакви по големина топки.
- Всяка топка се разточва, слагат се по 3 с. л. от охладената плънка и се затварят, като кесийки. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат върху изярзани квадрати от готварска хартия.
- Питките се слагат в бамбукова кошничка и се варят на пара 15 минути.
- След това огъня се спира, кошничката леко се отваря и се оставя така още 2-3 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар