Продукти:
1 кг. черни миди
100 мл. бяло вино
100 г. краве масло
45 г. хлебни трохи
4 с. л. нарязан магданоз
2 ск. нарязан на ситно чесън
2 с. л. нарязан пресен лук
1 дафинов лист
черен пипер
сол
Приготвяне:
- Мидите се поставят в купа със студена вода, малко морска сол и се оставят няколко часа, за да се почистят от пясъка.
- Под течаща вода с нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях "мустаци".
- Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
- Прехвърлят се в тенджера с вода, добавя се виното, дафиновия лист и се варят 3-4 минути на силен огън или докато мидите се отворят.
- Отцеждат се и тези, които не са се отворили се изхвърлят.
- В малка тенджерка се разтопява кравето масло, изсипва се в купа и се добавят хлебните трохи, лука, чесъна, магданоза, сол, черен пипер и се разбърква добре. Оставя се няколко минути за да попие добре маслото в хлебните трохи.
- След като мидите са се охладили се маха празната черупка, а в другата част се слага около 1 ч. л. от маслените трохи.
- Пекат се в предварително загряна на 230°С фурна около 10 минути, докато трохите придобият златист цвят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар