Продукти:
550 г. брашно
25 г. мая
100 мл. хладко прясно мляко
250 г. кисело мляко
1 яйце
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
3 с. л. олио
За плънката:
4 с. л. олио
600 г. лук
100 г. пушена сланина
2 сухи червени чушки
2 сухи люти чушлета
1 к. л. чубрица
Приготвяне:
- Маята се размива в прясното мляко със захарта, щипка брашно и се оставя на топло.
- Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат киселото мляко, яйцето, солта, олиото и маята.
- Омесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
- За плънката се запържват нарязаните на ситно лук, сланина, чушки и чушлета. Поръсва се с чубрица и сол и се задушава на умерен огън, докато остане на мазнина.
- Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на три топки, като едната се оставя по-голяма.
- По-голямата топка се разточва и се слага в тавата която ще се пече, така че краищата да излизат извън тавата.
- Върху нея се разпределя равномерно половината от изстиналата плънка.
- Покрива се с втора кора, която е разточена колкото големината на тавата и се разпределя останалата плънка.
- Захлупва се с последната кора и се запечатва с краищата на най-долната кора, които се прегъват навътре.
- Надупчва се с вилица и се намазва с жълтък.
- Пече се в умерена фурна около 35-40 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар