Продукти:
450 г. брашно
200 мл. прясно мляко
12 г. мая
50г. краве масло на стайна температура
1 яйце
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 жълтък
сусам
Приготвяне:
- Маята се разтваря в хладко мляко заедно със захарта и се оставя да престои 10-15 минути.
- Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се слага бухналата мая, солта, яйцето и кравето масло.
- Замесва се меко тесто, което не трябва да лепи.
- Оформеното тесто се слага в голяма купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се разделя шест топки с еднаква големина и се нареждат в тава покрита с хартия за печене.
- Всяка топка се притиска, покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
- След това се намазват с жълтък и се поръсват със сусам.
- Пекат се 30- 35 минути в умерена фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар