Рецептата е адаптирана от тук
Продукти:
500 г. брашно
320 мл. вода
10 г. сол
5 г. мая
Приготвяне:
- Маята се размива във водата.
- В дълбока купа се смесват солта и брашното и се добавя водата, като се бърка с лъжица или на ръка, докато се получи лепкава хомогенна смес.
- Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура за 12 часа.
- Сместа е изпълнила купата и е покрита с мехури.
- Върху набрашнен плот се изсипва тестото и с помощта на шпакла се събират четирите краища към центъра, като плик.
- Поръсва се обилно с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 1 час в зависимост от температурата.
- Фурната се загрява предварително на 240° С, заедно с тенджера и капак, в която ще се пече хляба.
- Горещата тенджера се изважда, поръсва се с брашно, слага се тестото и се пече покрита с капак 30 минути.
- След което се маха капака, температурата се намалява на 210° С и се пече още 15 минути.
- Готовия хляб се поставя да се охлади върху решетка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар