Продукти:
1 патица
сърцето и дробчето от патицата
200 г. сварени кестени
8-10 сушени сливи
30 г. стафиди
1 ябълка
1 гл. лук
250 г. кайма
50 г. краве масло
кедрови ядки
30-40 мл. бренди
1/2 филия черен хляб
прясно мляко
слайсове пушена сланина
подправки за месо
чубрица
1 лимон
картофи
Приготвяне:
- Хляба се накисва в малко прясно мляко.
- В тиган се загрява половината от маслото и се запържват нарязания на ситно лук, кедровите ядки и стафидите.
- След като лука омекне се добавя каймата.
- Когато каймата промени цвета си се добавя брендито и се фламбира.
- Прибавят се нарзаните дреболии, покрива се с капак и се оставя да къкри на слаб огън около 20-30 минути, докато течността от каймата се изпари.
- Сваля се от огъня и се добавят кестените, сушените сливи, обелената и нарязана на кубчета ябълка, изстискания хляб, подправките и се разбърква.
- Плънката се покрива се с капак и се оставя да почине 5-10минути.
- Останалото краве масло се смесва с настъргана кора от лимон и малко черен пипер.
- Патицата се натрива добре с получената смес отвън и отвътре.
- Пълни се с плънката, зашива се и върху гърдите се нарежда сланината.
- Патицата се слага в намазнена тава и малко вода, покрива се с фолио и се пече на 220°С около 1 час и 20 минути.
- След това фолиото се маха, добавят се нарязаните картофи и се пече до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар