сряда, 11 април 2018 г.

Козунак със стафиди



Продукти:

600 г. брашно
25 г. мая
200 мл. прясно мляко
3 яйца (1 жълтък за намазване)
120 г. захар
1 щипка сол
1 ч. л. течна ванилия
кората от 1 лимон
60 г. краве масло

стафиди
орехи
захар

Приготвяне:

  • Маята се размива в малко топло мляко. Прибавя се по една лъжица захар и брашно и получената кашичка се оставя на топло да се активира.
  • Останалото мляко се разбърква добре със захарта, яйцата и ванилията.
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. В него се слагат разбитите яйца и мляко, солта, маята и настърганата лимонова кора.
  • Замесва се тесто и разтопеното краве масло се добавя на части, докато тестото го поеме.
  • Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се разточва върху намазнена повърхност на правоъгълник и се поръсва със стафиди.
  • Разрязва се на три части, оформят се фитили и се сплитат на плитка.
  • Козунака се поставя в тава покрита с хартия за печене и се оставя на топло да втаса повторно.
  • Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със захар и орехови ядки.
  • Пече се 5-10 минути на силна фурна, след това температурата се намалява на 180°С и се пече до готовност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар