Продукти:
500 г. кори за баница
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. орехи
1 ч. л. канела
настъргана кора от 1 лимон
180 г. краве масло( 150 мл. олио)
за сиропа:
1 кг. захар
1 л. вода
течна ванилия
щипка лимонена киселина
Приготвяне:
- В предварително намазнена тава се нареждат половината от корите.
- Яйцата се разбиват със захарта, брашното, канелата, настърганата лимонова кора и смлените орехи.
- Получената смес се изсипва в тавата и върху нея се редят останалите кори.
- Нарязва се със затоплен нож на квадрати и се залива с горещото краве масло.
- Баклавата се пече в умерена фурна, докато се зачерви и след това се оставя да изстине добре.
- От водата, захарта и ванилията се приготвя сироп, който се оставя да поври около 10 минути.
- Добавя се лимонената киселина, сваля се от огъня и се оставя за 10 минути да изтине.
- Баклавата се залива с топлия сироп и се оставя да престои 24 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар