неделя, 31 март 2019 г.

Баклава



Продукти:

500 г. кори за баница
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. орехи 
1 ч. л. канела
настъргана кора от 1 лимон

180 г. краве масло( 150 мл. олио)

за сиропа:

1 кг. захар
1 л. вода
течна ванилия
щипка лимонена киселина

Приготвяне:

  • В предварително намазнена  тава се нареждат половината от корите.
  • Яйцата се разбиват със захарта, брашното, канелата, настърганата лимонова кора и смлените орехи.
  • Получената смес се изсипва в тавата и върху нея се редят останалите кори.
  • Нарязва се със затоплен нож на квадрати и се залива с горещото краве масло.
  • Баклавата се пече в умерена фурна, докато се зачерви и след това се оставя да изстине добре.
  • От водата, захарта и ванилията се приготвя сироп, който се оставя да поври около 10 минути.
  • Добавя се лимонената киселина, сваля се от огъня и се оставя за 10 минути да изтине.
  • Баклавата се залива с топлия сироп и се оставя да престои 24 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар