вторник, 19 юни 2018 г.

Питки с червено цвекло



Продукти:

260 г. сварено червено цвекло
850 г. брашно
100 мл. топла вода
25 г. мая
30 мл. зехтин
1 с. л. захар
1 с. л. сол
1 с. л. подправки хариса
1 с. л. нигела

Приготвяне:

  • Цвеклото се обелва и се смила в блендер заедно с 300 мл. вода до получаване на пюре с хомогенна консистенция.
  • Маята се размива във водата с щипка захар, малко брашно и се оставя да престои, докато образува мехурчета.
  • Брашното се пресява и се смесва със солта, нигела и подправките хариса.
  • В средата му се прави кладенче, в което се слага захарта, зехтина, маята, пюрето от червено цвекло и се замесва гладко и еластично тесто.
  • Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се премесва и се разделя на 10-12 топки.
  • Поставят се в тава покрита с хартия за печене и отново се оставят да втасат.
  • Пекат се в предварително загряна на 180°С  фурна около 20-25 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар