Продукти:
за карамела:
160 г. кафява захар
55 г. краве масло
ананас
за тестото:
195 г. брашно
140 г. захар
115 г. краве масло на стайна температура
2 яйца
120 мл. прясно мляко
1 ч. л. течна ванилия
1/4 ч. л. сол
15 г. бакпулвер
Приготвяне:
- На среден огън в тиган с незалепващо покритие се разтопява кравето масло и кафявата захар.
- Когато сместа се карамелизира се изсипва в тава с диаметър 26 см.
- Разпределя се равномерно и отгоре се нарежда нарязания на парчета ананас.
- Брашното се пресява и се смесва с щипка сол и бакпулвера.
- Кравето масло се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем.
- Един по един се добавят жълтъците и ванилията.
- Постепенно се прибавят брашното и прясното мляко, като се редуват.
- Накрая се добавят белтъците, разбити на сняг със щипка сол.
- Тестото се изсипва върху ананаса и с помощта на шпатула се заглажда.
- Пече се в предварително загряна на 180°С фурна около 40-45 минути, докато забита в средата клечка излезе суха.
- След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 10-15 минути, и се обръща върху чиния, така че ананаса да остане отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар