Продукти:
600 г. черни миди
3 стръка пресен лук
2 моркова
1-2 стръка селъри
3 с. л. краве масло
100 мл. бяло вино
500 мл. готварска сметана
магданоз
Приготвяне:
- Мидите се поставят в купа със студена вода и малко морска сол за няколко часа, за да се пречистят от пясъка.
- Под течаща вода с нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях '' мустаци''.
- Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
- Мидите се прехвърлят в тенджера, изсипва се виното и се задушават под капак, докато се отворят.
- В друга тенджера се разтопява кравето масло и се запържват нарязаните моркови, лук и селъри.
- Когато зеленчуците омекнат се добавя бульона от мидите и се оставя да къкри на тих огън около 15-20 минути.
- Накрая се прибавят сметаната, мидите и нарязан на ситно магданоз.
- Задушава се още 4- 5 минути и се сваля от огъня.
Няма коментари:
Публикуване на коментар