понеделник, 8 декември 2014 г.

Домашна пастърма

Домашна пастърма може да си приготвите от телешко, биволско, овче, козе и свинско месо, и е невероятен деликатес. Подходящо е по- крехко месо и за това се спрях на свинско бон филе, а днешната рецепта я откраднах от сайта на Виолета Шейтанова  merudia.bg.

Необходими продукти:

2 броя рибица от свинско месо
1 1/2 кг. морска сол
червен пипер
чубрица
1 скилидка чесън
микс от подправките на мама


Приготвяне:

  • Измиваме и почистваме месото от излишната мазнина и ципи.
  • Рибиците не би трябвало да са по- дебели от 5 см, защото солта няма да може да проникне добре.
  • Нареждаме парчетата месо в дълбок съд, покриваме със солта и се добавя 200-250 мл. вода.
  • Престояват така 24 h. на хладно след,което се вадят и се обезсоляват за няколко часа в хладка вода ( водата се сменя 1- 2 пъти). Аз я смених само веднъж и предполагам за това беше малко солена.
  • След това на всяко парче в единия край прави със здрав конец примка, и се оставят да се отцедят 1- 2 часа.
  • Обтриваме всяко парче с чесън и овалваме в предварително смесените подправки ( за да бъде пастърмата по -  тънка, може да се сложат рибиците между две дъски с тежест за една нощ) .
  • Оставят  се закачени на студено и проветриво място, около 2 седмици, след което са готови за консумация.
  • Когато пастърмата изсъхне, се съхранява на сухо и хладно място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар