сряда, 10 декември 2014 г.

Мини пица с аншоа

Днес предлагам една рецепта за любителите на пица. Нямам голям опит, но от скоро съм на мнение, че няма по-вкусна  от домашно приготвената пица. Вярно е, че е необходимо повече време за омесване и втасване на тестото, но никак не е сложно. Реших да направя нещо различно, а днешната рецепта е от списание Top chef №4. Станаха чудесни!

Продукти за тестото:

300 г. бяло брашно
15 г. мая
3 с. л. зехтин
щипка сол

Продукти за плънката:

100 г. доматено пюре
филета от аншоа в зехтин
маслини
50 г. кашкавал
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън                                                                     
риган
черен пипер на вкус




Приготвяне:


  • Маята се размива в около 100- 120 мл. хладка  вода и се оставя на топло, докато образува мехурчета. Пресява се брашното и в центъра се прави кладенче, в което се изсипва ферментиралата мая. Разбърква се внимателно, като се добавя на части зехтина, а накрая се слага солта. Меси се докато се получи гладко и еластично тесто. Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втасва приблизително 1 час, докато удвои обема си.
  • Обеленият лук и чесън  се нарязват на шайби, и се запържват в 2 с. л. зехтин, до прозрачност. Добавя се доматеното пюре и 1- 2 мин. след това соса се маха от котлона.
  • Разточва се тестото върху набрашнен плот с дебелина  0,5 -1 см. и с метален ринг нарязваме мини пиците. Разпределя се равномерно доматеният сос върху тестото и предварително настърганият кашкавал. Върху всяка пица се слага по една маслина и една аншоа и се поръсва с риган. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене.
  • Фурната се загрява предварителна на 220ºC и пиците се пекат около 15- 20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар