вторник, 3 февруари 2015 г.

Том ка гай

Голямо желание имах да приготвя нещо екзотично, което не съм опитвала и се спрях именно на една от най - известните тайландски супи Том ка гай. Приготвя се изключително лесно, но за мен си беше цяло приключение да се сдобия с всички продукти. Получи се една много ароматна, леко пикантна пилешка супа, която няма как да не повторя! 
Рецептата е адаптирана от тук



Продукти:

350 г. пилешки гърди
250 г. печурки
1 гл. лук
2 скилидки чесън
1 парче, около 3 см. галангал
1 стрък лимонова трева
2 листа от кефир лайм
сокът от 1 лайм
2 - 3 пресни люти чушлета
няколко стръка пресен кориандър
500 мл. пилешки бульон
400 мл. кокосово мляко
2 с. л. рибен сос
сол на вкус
щипка кафява захар

Приготвяне:


  • В тенджера се загрява пилешкия бульон и млякото. След, като заври се добавят чушлетата  разрязани по дължина и почистени от семките, галангалът  нарязан на шайби, смачканите с нож цели скилидки чесън, лимонената трева,която предварително се почиства от по твърдата външна обвивка и се нарязва на шайби и листата от кефир лайм.
  • Вари се 3 - 4 мин. на умерен огън, докато си пуснат аромата.
  • Добавят се предварително измитите и нарязани на по - едри парчета  пилешки гърди, лукът също нарязан на едро, солта и захарта. Разбърква се добре и се оставя да къкри на тих огън.
  • След като пилешкото месо е сварено се добавят нарязаните на шайби гъби и се вари още 2 - 3 минути.
  • След като супата е готова се добавя рибеният сос и прясно изцеденият сок от лайма.
* Сервира се с няколко стръкчета кориандър.
* Понеже лимонената трева и галангалът са по - твърди  не се консумират.




Няма коментари:

Публикуване на коментар