сряда, 11 февруари 2015 г.

Пица с бекон

Днешната рецепта за тестото за пицата беше малко необичайна за мен, а именно с грис. Открих я в чудесният канал на Forner de Alella . Много мека пица отвътре с хрупкава краища. Приготвяла съм я вече няколко пъти с различна плънка и винаги е невероятно вкусна .



Продукти за тестото:

400 г. брашно
100 г. грис
12 г. мая
275 мл. хладка вода
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 к. л. захар

Продукти за плънката:
150 г. бекон
1 зелена чушка
150 г. печурки
4 - 5 с. л. доматено пюре
200 г. кашкавал
риган
босилек

Приготвяне:

  • В дълбока купа се пресява брашното, към него се добавя гриста и се разбърква.
  • В средата се прави кладенче, слага се захарта и натрошената мая. 
  • Добавя се половината от водата, като се бърка внимателно, след което солта и се долива останалата вода.
  • Меси се докато се получи гладко тесто.
  •  С върха на пръстите се правят дупки в тестото и в тях се изсипва зехтина, меси се до пълното му поемане.
  • Оставя се да втаса за около час.
  • Тестото се разделя на две топки.
  • Всяка топка се разточва с дебелина около 1/2 см. и диаметър на тавата 30 см.
  • Тестото се намазва с доматеното пюре, и се разпределят нарязаният бекон, чушката и гъбите нарязани на шайби.
  • Накрая се слагат подправките и настърганият кашкавал.
  • Пече се в предварително силно загрята фурна за 10 -15 минути.
* Във видеото е показано, че готовото тесто се оставя в херметически затворена кутия в хладилник за 24 часа .Тогава се ползва 7 , 5 г. мая. Аз се спрях на по - бързият вариант 12 г. мая и тестото втасва на стайна температура 1- 2 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар