неделя, 15 февруари 2015 г.

Торта Павлова

Торта Павлова е уникален десерт създаден през миналият век в чест на неповторимата руска балерина Анна Павлова. Основата на тортата е целувчен блат, който е хрупкав отвън и мек и нежен отвътре, който обикновено се декорира с разбита сметана и пресни плодове. От много време се каня и в крайна сметка дойде време и Павлова да спретне една Павлова. Като за първи път ми се струва, че се получи добре. Много лека и приятна торта, която се изяжда на момента.
адаптирана от Deliciosas tartas


Продукти за блата:

5 белтъка ( на стайна температура )
1 щипка сол
120 г. захар
100 г. пудра захар
15 г. царевично нишесте
1 ч. л. бял винен оцет
1 ч. л. течна ванилия

Продукти за крема:

400 мл. течна сметана за разбиване
1 1/2 с. л. пудра захар
настъргана кора от 1/2 лимон
1 щипка суха мента (2-3 листа прясна мента)
300 г. пресни плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки )

Приготвяне:
  • Фурната се загрява предварително на 120ºC .
  • Купата в която ще се разбиват белтъците трябва да е напълно чиста и суха.
  • Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
  • Постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица. Разбива се докато сместа започне да се сгъстява и придобие лъскава консистенция.
  • Прибавя се пудрата захар, нишестето и накрая оцета и ванилията.
  • Тавата се покрива с хартия за печене и върху нея се разпределя сместа от белтъците във форма на кръг. ( 24 см. диаметър )
  • Блатът се суши приблизително 2 часа, без да се отваря фурната.
  • След, като фурната се изключи блата се оставя да изстине вътре поне 2 - 3 часа.
За крема:
  • Предварително охладената сметаната се разбива с пудрата захар и ментата до пухкав сняг.
  • Добавя се настърганата лимонена кора.
Върху изстиналия блат се разпределя разбитата сметана и отгоре се украсява с плодовете.

* Моята фурна е по - слаба и затова суша блата на 120ºC , но обикновено целувченият блат се суши на 100ºC за 80 мин.

* Сервира се веднага, за да се избегне омекването на целувченият блат и грозното разтичане на замразени плодове :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар