Продукти за блата:
5 белтъка ( на стайна температура )
1 щипка сол
120 г. захар
100 г. пудра захар
15 г. царевично нишесте
1 ч. л. бял винен оцет
1 ч. л. течна ванилия
Продукти за крема:
400 мл. течна сметана за разбиване
1 1/2 с. л. пудра захар
настъргана кора от 1/2 лимон
1 щипка суха мента (2-3 листа прясна мента)
300 г. пресни плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки )
Приготвяне:
- Фурната се загрява предварително на 120ºC .
- Купата в която ще се разбиват белтъците трябва да е напълно чиста и суха.
- Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
- Постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица. Разбива се докато сместа започне да се сгъстява и придобие лъскава консистенция.
- Прибавя се пудрата захар, нишестето и накрая оцета и ванилията.
- Тавата се покрива с хартия за печене и върху нея се разпределя сместа от белтъците във форма на кръг. ( 24 см. диаметър )
- Блатът се суши приблизително 2 часа, без да се отваря фурната.
- След, като фурната се изключи блата се оставя да изстине вътре поне 2 - 3 часа.
- Предварително охладената сметаната се разбива с пудрата захар и ментата до пухкав сняг.
- Добавя се настърганата лимонена кора.
Върху изстиналия блат се разпределя разбитата сметана и отгоре се украсява с плодовете.
* Моята фурна е по - слаба и затова суша блата на 120ºC , но обикновено целувченият блат се суши на 100ºC за 80 мин.
* Моята фурна е по - слаба и затова суша блата на 120ºC , но обикновено целувченият блат се суши на 100ºC за 80 мин.
* Сервира се веднага, за да се избегне омекването на целувченият блат и грозното разтичане на замразени плодове :))
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар