Продукти:
1 кг. черни миди
100 мл. бяло вино
2 дафинови листа
3 ск. чесън
2 кайени
1/2 к. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
175 мл. зехтин
50 мл. бял винен оцет
Приготвяне:
- Мидите се поставят в купа със студена вода и малко морска сол, за да се пречистят от пясъка.
- Под течаща вода с остър нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях "мустаци".
- Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
- В тенджера се слагат мидите, бялото вино и се покриват с капак.
- Варят се, докато се отворят, като от време на време тенджерата се разклаща.
- Мидите се отцеждат, махат се черупките и се запазва 100 мл. от бульона.
- В тиган се слага зехтина, дафиновите листа, черния пипер и целите леко срязани необелени скилидки чесън.
- Запържват се на среден огън, докато си пуснат аромата.
- При непрекъснато разбъркване се добавят кайените, червения пипер, оцета и се сваля от огъня.
- Добавя се солта, запазения бульон и с получения сос се заливат мидите.
- След като мидите в ескабече се охладят се оставят в хладилник за 12 часа.



Няма коментари:
Публикуване на коментар