понеделник, 19 октомври 2020 г.

Миди в ескабече



Продукти:

1 кг. черни миди
100 мл. бяло вино
2 дафинови листа
3 ск. чесън
2 кайени
1/2 к. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
175 мл. зехтин
50 мл. бял винен оцет

Приготвяне:
  • Мидите се поставят в купа със студена вода и малко морска сол, за да се пречистят от пясъка.
  • Под течаща вода с остър нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях "мустаци".
  • Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
  • В тенджера се слагат мидите, бялото вино и се покриват с капак.
  • Варят се, докато се отворят, като от време на време тенджерата се разклаща.
  • Мидите се отцеждат, махат се черупките и се запазва 100 мл. от бульона.
  • В тиган се слага зехтина, дафиновите листа, черния пипер и целите леко срязани необелени скилидки чесън.
  • Запържват се на среден огън, докато си пуснат аромата.
  • При непрекъснато разбъркване се добавят кайените, червения пипер, оцета и се сваля от огъня.
  • Добавя се солта, запазения бульон и с получения сос се заливат мидите.
  • След като мидите в ескабече се охладят се оставят в хладилник за 12 часа.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар