четвъртък, 9 октомври 2025 г.

Гръцка мусака

 


Продукти:

500 г. кайма

1 гл. лук

2 ск. чесън

200 г. пържен домат от консерва

2 картофа

2 патладжана

риган

подправки за месо

щипка канела

олио

за бешамела:

45г. краве масло

45 г. брашно

500 мл. прясно мляко

1 кубче зеленчуков бульон

настърган кашкавал

Приготвяне:

  • Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 1/2 см. попъсват се със сол и се оставят да се отцедят от горчивината.
  • Картофите се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина около 1/2 см.
  • Картофите и патладжаните се пържат в сгорещена мазнина и се отцеждат върху кухненска хартия.
  • В загряна мазнина се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, докато омекнат.
  • Добавя се каймата и се разбърква непрекъснато, докато се запържи.
  • Прибавят се домата, подправките, сол на вкус и след няколко минути се сваля от огъня.
  • Бешамела се приготвя, като кравето масло се загрява и в него се запържва брашното.
  • Изсипва се млякото, бульона  и се разбърква непрекъснато, докато се получи гладък сос без бучки.
  • На дъното на тава се нареждат картофите.
  • Върху тях не нареджат ред патладжани, кайма, патладжани и кайма.
  • Залива се с бешамела и се поръсва с настърган кашкавал.
  • Мусаката се пече в умерена фурна, около 35 минути.

Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар