Продукти:
500 г. кайма
1 гл. лук
2 ск. чесън
200 г. пържен домат от консерва
2 картофа
2 патладжана
риган
подправки за месо
щипка канела
олио
за бешамела:
45г. краве масло
45 г. брашно
500 мл. прясно мляко
1 кубче зеленчуков бульон
настърган кашкавал
Приготвяне:
- Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 1/2 см. попъсват се със сол и се оставят да се отцедят от горчивината.
- Картофите се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина около 1/2 см.
- Картофите и патладжаните се пържат в сгорещена мазнина и се отцеждат върху кухненска хартия.
- В загряна мазнина се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, докато омекнат.
- Добавя се каймата и се разбърква непрекъснато, докато се запържи.
- Прибавят се домата, подправките, сол на вкус и след няколко минути се сваля от огъня.
- Бешамела се приготвя, като кравето масло се загрява и в него се запържва брашното.
- Изсипва се млякото, бульона и се разбърква непрекъснато, докато се получи гладък сос без бучки.
- На дъното на тава се нареждат картофите.
- Върху тях не нареджат ред патладжани, кайма, патладжани и кайма.
- Залива се с бешамела и се поръсва с настърган кашкавал.
- Мусаката се пече в умерена фурна, около 35 минути.



Няма коментари:
Публикуване на коментар