сряда, 26 ноември 2014 г.

Марокански пурички с таханов сос

Днес реших да се докосна до арабската кухня, и не съжалявам! Приготвих изключително  вкусни,  хрупкави пурички с приятен златист загар. Рецептата е от списание " Кулинарен журнал"  и несъмнено заслужава  да се опита.

Необходими продукти:

200 г телешка кайма
1/2 глава ситно нарязан лук
1 яйце
сол, смлян черен пипер и кимион на вкус
1- 2 супени лъжици нарязан магданоз
8 кори за баница

За тахановия сос:

50 г сусамов тахан
80 мл прясно изцеден лимонов сок
щипка ситно нарязан магданоз
сол захар и смлян черен пипер на вкус
1 скилидка скълцан чесън




Приготвяне:

  • Каймата се омесва с лука, подправките  и яйцето и се оставя за около час в хладилник.
  • Вземаме две от корите за баница и ги разстиламе( покриваме останалите с влажна кърпа, за не изсъхнат), след което ги разрязваме на три ивици.
  • В единия край на всяка от лентите слагаме 1- 2 чаени лъжици от каймата.
  • Сгъваме страничните ръбове към вътрешната част, така че да запечатаме пълнежа и навиваме.
  • Може да запечатате с разбито яйце или с каша от  вода и брашно. Ако корите са пресни това не е нужно.
  • След което пържим в сгорещена мазнина.
  • Изцежда се излишната мазнината с кухненска хартия.
  • Пуричките се поднасят топли със соса в отделен съд.
*Ако поради някаква причина не може да хапвате пържено, може да изпечете пуричките във фурна.
Приятен апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар