сряда, 25 март 2015 г.

Скумрия с домат на фурна

Честит празник!
Нека идват все повече благи вести!
Да сме живи и здрави!
Имен ден имат Блага, Благо, Благой, Благовест, Благовеста, Благомир, Добрин, Добринка, Добромир и др.
На именниците много щастие и любов!
Благовещение се празнува на 25 март и се пада винаги по време на Великите пости. Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест от Архангел Гавраил на Дева Мария за това, че тя ще роди сина Божий - Исус Христос.
В календара на християнската църква празникът е утвърден през 7 век. Българите наричат празника още " Благовец " или " половин Великден". Вярва се, че тогава идват прелетните птици и носят благата вест, че зимата си е отишла. Затова на този ден всеки гледа да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и с пари.
На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца, бележат агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. Садят се овошки, за да са сладки плодовете им. Вярва се, че на празника и най - силната отрова губи силата си.
На Благовещение обредно се гонят змии и гущери. Стопаните премитат къщите и дворовете си палят се огньове. Като прескачат огъня, момците нарочно си пърлят малко краката, за да не ги хапят змии през лятото.
Макар да е във Великия пост, поради своята тържественост на този ден е позволено да се яде риба и аз реших да ви предложа следната рецепта.
Продукти:

2 бр. риба скумрия
2 глави лук
2 домата
сол на вкус
риган 
мащерка
смлян черен пипер
5 - 6 с. л зехтин

Приготвяне:


  • Рибата се почиства и измива. Посолява се отвътре и отвън и се поръсва с подправките.
  • Лукът се обелва и измива.
  • В тава се слага рибата, върху нея се нареждат нарязания на тънки кръгчета лук и нарязаните на филийки домати.
  • Полива се със зехтина и се пече в умерена фурна около 30 мин.Няма коментари:

Публикуване на коментар