Продукти:
200 г. гъби
1 гл. лук
1 стрък целина
1 л. зеленчуков бульон
100 мл. сметана
1 1/2 с. л. лимонов сок
зехтин
магданоз
сол
черен пипер
Приготвяне:
- Гъбите се почистват с влажна кърпа, а ако има пръст се маха с четчица. Няколко се отделят и се нарязват на филийки за украса при поднасянето.
- Лукът се обелва и се нарязва на ситно заедно с целината.
- В тенджера се загряват 2-3 с. л. зехтин и в него се запържва лука и целината.
- Добавят се нарязаните гъби, прясно изцеден лимонов сок и се запържват 4-5 минути, като се разбърква от време на време.
- Залива се с топлия зеленчуков бульон и се вари на бавен огън 20-25 минути.
- След като се сварят зеленчуците с част от бульона се пасират в блендер, докато се получи гладка консистенция.
- Разрежда се с останалия бульон и сметаната и се оставя да къкри още 1-2 минути.
- Подправя се със сол и черен пипер.
- Сервира се с предварително задушените отделени филийки гъби, няколко капки зехтин и ситно нарязан магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар