понеделник, 30 ноември 2015 г.

Тиквеник

Едно вкусно изкушение по рецепта от старите готварски книги!



Продукти:

за тестото:

750 г. брашно
375 мл. студена вода
75 г. краве масло
21 г. сол

за плънката:

800 г. тиква
100 г. натрошени орехови ядки
1 с. л. канела
150 г. захар

Приготвяне:

  • Замесва се тесто от два пъти пресятото брашно, солта и водата. Оставя се да " почине " 10-15 минути.
  • Тестото се разделя на 10 топки, които се разточват на питки. Всяка питка се намазва с разтопено краве масло, покрива се с кърпа и се оставя  да отлежат 15 минути.
  • Разточват се 10 кори, които се събират по две една върху друга, като се поръсват с разтопено масло.
  • За приготвянето на плънката се задушава настърганата на едро ренде ренде тиква, докато течността се изпари.
  • Към тиквата се добавят канелата, ореховите ядки и захарта.
  • Върху всяка кора се поставя от плънката, навива се на руло и се слага в намазана с масло тавичка.
  • Пече се в умерена фурна, докато отгоре се зачерви.
  • Тиквеника се поднася поръсен с пудра захар.



Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар