Продукти:
за тестото:
750 г. брашно
375 мл. студена вода
75 г. краве масло
21 г. сол
за плънката:
800 г. тиква
100 г. натрошени орехови ядки
1 с. л. канела
150 г. захар
Приготвяне:
- Замесва се тесто от два пъти пресятото брашно, солта и водата. Оставя се да " почине " 10-15 минути.
- Тестото се разделя на 10 топки, които се разточват на питки. Всяка питка се намазва с разтопено краве масло, покрива се с кърпа и се оставя да отлежат 15 минути.
- Разточват се 10 кори, които се събират по две една върху друга, като се поръсват с разтопено масло.
- За приготвянето на плънката се задушава настърганата на едро ренде ренде тиква, докато течността се изпари.
- Към тиквата се добавят канелата, ореховите ядки и захарта.
- Върху всяка кора се поставя от плънката, навива се на руло и се слага в намазана с масло тавичка.
- Пече се в умерена фурна, докато отгоре се зачерви.
- Тиквеника се поднася поръсен с пудра захар.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар