сряда, 18 декември 2024 г.

Чoрипанес

 



Продукти:

за питките:

500 г. брашно

7 г. суха мая

300 мл. вода

20 г. захар

10 г. сол

50 г. краве масло на стайна температура


1 яйце за намазване

сусам

за гарниране:

кренвирши

зеле

морков

майонеза

горчица

1 гл. лук 

100 мл. вода 

50 мл. оцет

жълт оцветител

Приготвяне:

  • Пресятото брашно се смесва със солта, захарта и сухата мая.
  • Към тях се добавя водата и се замесва тесто.
  • Накрая се добавя кравето масло и се меси, докато тестото го поеме.
  • Тестото се слага в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса, докато си удвои обема.
  • Втасалото тесто се разделя на 8 еднакви по големина топки. 
  • Всяка се разточва в елипсовидна форма, навива се на руло и се слага в тава покрита с хартия за печене.
  • Питките се покриват с кърпа и се оставят да втасат.
  • След това се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам.
  • Пекат се в предварително загряна на 180ºC фурна около 20 минути.
  • Зелето се нарязва на ивички и се попарва с вряща вода.
  • След като се охлади се изстисква добре от водата.
  • Към него се добавя настърганият морков, сол, майонеза, горчица и се разбърква.
  • Лукът се нарязва на полумесеци и се намачква с малко сол.
  • Към него се добавя водата, оцета, оцветитя и се оставя да престои 15-20 минути.
  • Върху кренвиршите се правят няколко разреза и се пекат за кратко в тиган с незалепващо покритие.
  • Във всяка питка се слага кренвирш, салата, лук и се поръсва с кетчуп.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар