сряда, 21 януари 2015 г.

Пенне с риба тон

От пастата, макароните и спагетите са сред най-познатите.  Всъщност има стотици различни форми и имена в зависимост от прищевките на производителя или региона. Пенне ( penne ) е италианска дума  и означава ``перо`` , къси прави макарони, нарязани диагонално, които са гладки ( lisce ) или оребрени ( rigate ) . Днес ме помръзва и затова рецептата е много лесна за приготвяне! Вкусният зехтин, ароматизиран с чесън и копър и неустоимата риба тон, придават неповторим вкус на тази салата.



Продукти:

250 г. паста пенне лисце ( penne lisce)
160 г. риба тон в зехтин от консерва
1 тиквичка
6 - 7 домати чери
10 черни маслини
1 с. л. зехтин

Приготвяне:

  • В тенджера с вряща вода се слага пастата да се вари, без да се слага капак.
  • Изсипва се в цедка и се измива под течаща студена вода. Оставя се отново да се изцеди.
  • Тиквичката се измива и нарязва на кубчета.
  • В тиган се сгорещява  малко зехтин и се запържва тиквичката само няколко секунди.
  • Рибата се прецежда.
  • В купа се слага пастата, нарязаните домати, рибата, маслините и тиквичките и се разбърква добре.
* Зехтина, който използвам е предварително ароматизиран с чесън и копър.

2 коментара: