неделя, 11 януари 2015 г.

Сарми от лозови листа

Днешната публикация е малко закъсняла, но е така като се работи и по празниците. Постните лозови сарми са едно от традиционните ни ястия за Бъдни вечер. Сигурна съм, че след като ги приготвите ще се уверите, че са чудесни. В зависимост от предпочитанията се сервират топли или студени.

Продукти:

консервирани лозови листа
1 глава лук
1 ч. ч. ориз
1 морков
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1/ 2 ч. л. черен пипер
3 с. л. нарязан магданоз
3 с. л. нарязан копър
сол на вкус
2 с. л. олио и 1 ч. ч вода за задушаване



Приготвяне:

  • Нарязания на ситно лук се задушава в олиото и малко топла вода, докато омекне.
  • Добавя се измитият ориз, след което настъргания морков, червения, черния пипер и доматеното пюре.
  • Сместа се посолява и се задушава на слаб огън, докато оризът омекне.
  • Накрая се слагат ситно нарязаните магданоз и копър.
  • Във всяко лозово листо обърнато с лъскавата страна отдолу се слага част от плънката и се завиват стегнати сарми.
  • На дъното на тенджера се поставя чиния с лицевата страна надолу и се нареждат плътно сармичките.
  • Затискат се с друга чиния обърната с лицевата страна надолу, за да не се отворят при варенето.
  • Добавя се гореща вода, колкото да покрие сармите и се оставят да къкрят на слаб огън около 40 минути.
* Ако лозовите листа са консервирани само със сол е необходимо да се сварят предварително, за да не бъдат жилави.
* Пресните лозови листа се попарват с подсолена вряла вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар