Продукти:
1 кг. черни миди
70 г. хамон серано
1 глава лук
2 - 3 скилидки чесън
2 с. л. доматено пюре
1 зелена чушка
1 ч. ч. бяло вино
1 дафинов лист
няколко стръка пресен магданоз
1 люто чушле
За сос ``Бешамел``:
700 мл. прясно мляко
80 г. брашно
70 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За паниране:
1 яйце
брашно
галета
Приготвяне:
- В купа със студена вода поставяме мидите, малко морска сол и ги оставяме за няколко часа. Така мидите се пречистват от пясъка.
- Измиват се под течаща вода, остъргват се с нож и се махат ``мустаците``.
- Спуканите и отворени миди се изхвърлят.
- В тенджера с 1 л. вода се слагат да се варят измитите миди, бялото вино, дафиновия лист и магданоза.
- След като мидите са сварени се изваждат ядките, нарязват се, а черупките се запазват.
- Мидите, които не са се отворили при варенето се изхвърлят!
- В тиган с малко зехтин се запържва ситно нарязаните лук, чесън и чушка.
- Добавя се доматеното пюре, мидите, хамона и нарязано на ситно люто чушле и се запържват 1 - 2 минути.
- В сгорещен зехтин се слага брашното, докато се получи светла запръжка.
- Постепенно се добавя прясното мляко, като се бърка непрекъснато докато се получи гладък сос.
- Към него се прибавя запържената смес и се вари 7 - 8 мин.
- Соса се оставя да се охлади.
- С получената смес се пълнят мидените черупки.
- Овалват се с брашно, яйце, галета и се пържат до златисто.
¡ Buen provecho !
Вижте още
Madre mía!!! Vaya forma tan deliciosa y original de disfrutar de unos ricos mejillones, como diría Karlos, rico, rico, me encantan Pepa!!!
ОтговорИзтриване