Продукти:
за блатовете:
5 яйца
125 г. захар
100 г. брашно
20 г. какао
1 к. л. течна ванилия
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
за крема:
120 г. шоколад за готвене
2 с. л. прясно мляко
250 г. маскарпоне
400 мл. течна сметана
5 с. л. пудра захар
мармалад от ягоди
300 г. ягоди
Приготвяне:
- Фурната се загрява на 180°С.
- Брашното се пресява с какаото и бакпулвера.
- Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
- Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията, докато побелеят.
- Към тях постепенно се добавя брашното и разбитите белтъци.
- Сместа се разделя на три части и всяка се изсипва във форма с диаметър 22 см. предварително покрита с хартия за печене.
- Всеки блат се пече около 15-20 минути, отстранява се хартията и се оставя да се охлади върху решетка.
- Шоколада се разтопява на водна баня заедно с 2 с. л. прясно мляко.
- Към него се добавя маскарпонето, разбърква се добре за да се получи хомогенна смес и се оставя да се охлади.
- Охладения шоколадов крем се смесва с сметаната предварително разбита с пудрата захар на сняг.
- Първият блат се намазва с мармалад и част от шоколадовия крем.
- Върху него се слага втория блат, намазва се с мармалад , разпределят се нарязаните ягоди и се покрива с част от шоколадовия крем.
- Поставя се последния блат, намазва се с мармалад, останалия шоколадов крем и се украсява с ягоди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар