вторник, 8 май 2018 г.

Торта с ягоди и шоколад



Продукти:

за блатовете:

5 яйца
125 г. захар
100 г. брашно
20 г. какао
1 к. л. течна ванилия
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол

за крема:

120 г. шоколад за готвене
2 с. л. прясно мляко
250 г. маскарпоне
400 мл. течна сметана
5 с. л. пудра захар

мармалад от ягоди
300 г. ягоди

Приготвяне:

  • Фурната се загрява на 180°С.
  • Брашното се пресява с какаото и бакпулвера.
  • Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
  • Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията, докато побелеят.
  • Към тях постепенно се добавя брашното и разбитите белтъци.
  • Сместа се разделя на три части и всяка се изсипва във форма с диаметър 22 см. предварително покрита с хартия за печене.
  • Всеки блат се пече около 15-20 минути, отстранява се хартията и се оставя да се охлади върху решетка.
  • Шоколада се разтопява на водна баня заедно с 2 с. л. прясно мляко.
  • Към него се добавя маскарпонето, разбърква се добре за да се  получи хомогенна смес и се оставя да се охлади.
  • Охладения шоколадов крем се смесва с сметаната предварително разбита с пудрата захар на сняг.
  • Първият блат се намазва с мармалад и част от шоколадовия крем.
  • Върху него се слага втория блат, намазва се с мармалад , разпределят се нарязаните ягоди и се покрива с част от шоколадовия крем.
  • Поставя се последния блат, намазва се с мармалад, останалия шоколадов крем и се украсява с ягоди.




Няма коментари:

Публикуване на коментар