събота, 5 септември 2015 г.

Домашна лютеница

Приготвянето на лютеница отнема малко повече време, но зимнината е немислима без нея и усилията наистина си заслужават. Много са рецептите за този продукт, но ще споделя тази, която според мен е лесна и невероятно вкусна.


Продукти:

4 кг. червени чушки
1кг. доматено пюре
200 мл. олио
30 мл. оцет
2 с. л. захар
2 с. л. сол
20 г. чесън
20 г. магданоз
2 г. смлян черен пипер

Приготвяне:


  • Добре узрелите чушки се опичат, обелват и смилат.
  • Олиото се загрява и към него се добавя чушките, доматеното пюре, оцета, солта и захарта.
  • Вари се на умерен огън, като от време на време се разбърква за да не загори, докато се получената смес остане на мазнина.
  • Няколко минути преди края на варенето се добавят скълцания чесън, нарязания магданоз и черния пипер.
  • След като изстине се пасира.
  • Готовата лютеницата се насипва в бурканчета и се стерилизира 15 минути.
* Получават се 7 буркана с вместимост 400 мл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар