вторник, 29 септември 2015 г.

Сладко от смокини

Смокинята е плод с високо съдържание на захари, фибри, витамини и минерали. За да се възползваме от нейните хранителни качества през цялата година ви предлагам следната рецепта:


Продукти:

1 кг. смокини
1 кг. захар
200 мл. вода
1 к. л. лимонена киселина

Приготвяне:

  • Смокините се почистват от дръжките, измиват се и се продупчват с вилица.
  • Пускат се в тенджера с вряща вода за 4-5 минути, докато променят цвета си и се прецеждат.
  • След това се слагат се във врящия сироп, приготвен от захарта и 200 мл. вода.
  • Вари се, като се разбърква от време на време с дървена лъжица, докато сиропът се сгъсти. 
  • Сладкото е готово, когато капка от него поставена върху студена чиния не се разлива.
  • Накрая се прибавя лимонената киселина и се насипва още горещо в сухи бурканчета, които се затварят веднага и се обръщат с капачето надолу.



Няма коментари:

Публикуване на коментар