Продукти:
650 г. кайма
2 1/2 с. л. ориз
4 - 5 с. л. нарязан магданоз
1/2 ч. л. смлян черен, бял и червен пипер
брашно за овалване на кюфтетата
За белия сос:
1 гл. лук
3 моркова
3 стръка целина
300 мл. кисело мляко
2 с. л. брашно
1 яйце
1 с. л. лимонов сок
4 - 5 с. л. олио
Приготвяне:
- Каймата се разбърква добре с 3 с. л. ситно нарязан магданоз, смлян пипер и сол на вкус.
- Ориза се сварява, колкото да набъбне, отцежда се и се смесва с каймата.
- С мокри ръце се оформят кюфтенца с големината на орех, които се овалват в брашно.
- В 1.2 л. студена вода се слагат да се варят 1 глава лук срязана на четири, 2 моркова и целината нарязани на едро и малко сол.
- Когато водата заври се слагат кюфтенцата и се варят на умерен огън, докато оризът омекне напълно.
- Кюфтенцата се изваждат, а бульона се прецежда и се оставя да се охлади.
- В купа с телена бъркалка се разбива киселото мляко, яйцето и 2 с. л. брашно ( размито предварително с малко от студеният бульон ) .
- Получената смес се изсипва в тенджера и се слага на умерен огън. Разрежда се с бульона, в който са врели кюфтетата, като се разбърква непрекъснато.
- След като, сосът заври се добавят лимоновия сок и кюфтенцата. Оставя се да къкри няколко минути.
- Останалият морков се настъргва и се запържва в 4 - 5 с. л. олио.
- При поднасяне на ястието всяка порция се залива с 1 с. л от запръжката и се поръсва с останалия магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар