Продукти:
520 г. брашно
320 мл. хладка вода
7 г. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 с. л. захар
за сиропа:
50 мл. вода
2 с. л. кафява захар
сусам за пръсване
Приготвяне:
- Пресятото брашно се сипва в купа и се добавя солта, захарта и маята и разбърква добре.
- Постепенно се прибавя водата и се замесва гладко тесто, което не трябва да лепи.
- Оформеното тесто се поставя в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Всяка топка се оформя на дълъг фитил, който се прегъва на две и се усуква, като въже, а двата края се слепват добре.
- За сиропа в гореща вода се слага захарта и се бърка, докато захарта се стопи. Оставя се да се охлади.
- Всеки геврек се потапя в захарния сироп, а след това в сусамовите семена.
- Гевреците се поставят в тава предварително покрита с хартия за печене и се оставят да втасат 15-20 минути.
- Пекат се в предварително загряна на 180° С фурна, докато придобият златист загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар