понеделник, 17 февруари 2020 г.

Кисело зеле с нахут в гювеч



Продукти:

2 парчета морсия
2 парчета чоризо
100 г. пушена сланина
100 г. бекон
200 г. нахут
1/2 кисела зелка
1-2 картофа
1 морков
4 ск. чесън
1 с. л. червен пипер
черен пипер на зърна
4-5 кайени
подправки за месо
олио

Приготвяне:

  • Нахута се накисва за няколко часа в студена вода и се сварява.
  • В загряна мазнина се задушава нарязаното на ситно зеле.
  • След като омекне се добавя отцеденият нахут, нарязаните картофи, морков, чесън, подправките за месо, червеният и черен пипер, кайените и се разбърква добре.
  • Половината от сместа се прехвърля в гювеч, добавя се чорозото, морсията, нарязаните бекон и сланина, а върху тях останалата част от задушеното зеле.
  • Налива се зелев сок и вода от сварения нахут, колкото течността да достигне един пръст под нивото на продуктите.
  • Слага се в студена фурна и се пече на 220 °С около един час и половина, докато остане на мазнина. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар