понеделник, 12 август 2024 г.

Картофени питки за бургер

 


Продукти:

за картофеното пюре:

200 г. картофи

1 с. л. ( 14 г.) краве масло

2-3 с. л. ( 30-40 мл.) прясно мляко

за тестото:

120 г. (1/2 ч. ч. ) картофено пюре

560 г. ( 4 ч. ч. ) брашно

8 г. суха мая

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

4 с. л.( 1/4 ч. ч.)  краве масло

1 яйце( 55 г.)

240 мл. ( 1 ч.ч. ) прясно мляко

за намазване хлебчетата:

яйце

краве масло

Приготвяне:

  • Картофите се измиват, обелват и сваряват.
  • След това се намачкват с вилица на пюре заедно с маслото и прясното мляко.
  • Картофеното пюре се слага в купа и към него се добавя брашното, маята, захарта, солта, разтопеното краве масло, яйцето и млякото.
  • Меси се, докато се получи гладко и еластично тесто.
  • Оформеното тесто се слага в голяма купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се разделя на 12 топки с еднаква големина около 85-90 г. всяка и се нареждат в тава покрита с хартия за печене. 
  • Всяка топка се притиска, покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
  • След това се намазват с разбито яйце и се пекат в предварително загряна на 180ºC фурна около 25-30 минути.
  • След като питките се извадят от фурната се намазват с краве масло.
Източник




Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар