Продукти:
за картофеното пюре:
200 г. картофи
1 с. л. ( 14 г.) краве масло
2-3 с. л. ( 30-40 мл.) прясно мляко
за тестото:
120 г. (1/2 ч. ч. ) картофено пюре
560 г. ( 4 ч. ч. ) брашно
8 г. суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
4 с. л.( 1/4 ч. ч.) краве масло
1 яйце( 55 г.)
240 мл. ( 1 ч.ч. ) прясно мляко
за намазване хлебчетата:
яйце
краве масло
Приготвяне:
- Картофите се измиват, обелват и сваряват.
- След това се намачкват с вилица на пюре заедно с маслото и прясното мляко.
- Картофеното пюре се слага в купа и към него се добавя брашното, маята, захарта, солта, разтопеното краве масло, яйцето и млякото.
- Меси се, докато се получи гладко и еластично тесто.
- Оформеното тесто се слага в голяма купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се разделя на 12 топки с еднаква големина около 85-90 г. всяка и се нареждат в тава покрита с хартия за печене.
- Всяка топка се притиска, покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
- След това се намазват с разбито яйце и се пекат в предварително загряна на 180ºC фурна около 25-30 минути.
- След като питките се извадят от фурната се намазват с краве масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар