вторник, 11 август 2015 г.

Тутманик със сирене

Рецептата днес е за една от най-обичаните български закуски. Заслужава си да си приготвите този мек и пухкав тутманик с ароматна плънка.



Продукти:

500 г. брашно
275 мл. прясно мляко
25 г. мая
щипка сол
щипка захар
85 г. разтопено краве масло 

За плънката:

250 г. краве сирене
2 яйца


Приготвяне:
  • Маята се разтваря в 100 мл. хладко мляко заедно със захарта и се оставя да престои 10-15 минути.
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се слага бухналата мая, солта и останалото мляко. Замесва се средно твърдо тесто. Към него постепенно се добавя 60 г. разтопеното масло и продължава да се меси, докато го поеме напълно.
  • Оформеното тесто се слага в голяма купа и се покрива кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си за около 1 час.
  • Втасалото тесто се разделя пет топки с еднаква големина по 170 г. всяка. 
  • В тава с размери 20 х 30 см. намазана с масло се нареждат една върху друга разточените на тънко кори, като помежду им се поръсва натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца.
  • Тутманикът се нарязва на квадрати и се залива с останалото разтопено масло.
  • Пече се в силна фурна до зачервяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар