Продукти:
500 г. брашно
275 мл. прясно мляко
25 г. мая
щипка сол
щипка захар
85 г. разтопено краве масло
За плънката:
250 г. краве сирене
2 яйца
Приготвяне:
- Маята се разтваря в 100 мл. хладко мляко заедно със захарта и се оставя да престои 10-15 минути.
- Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се слага бухналата мая, солта и останалото мляко. Замесва се средно твърдо тесто. Към него постепенно се добавя 60 г. разтопеното масло и продължава да се меси, докато го поеме напълно.
- Оформеното тесто се слага в голяма купа и се покрива кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си за около 1 час.
- Втасалото тесто се разделя пет топки с еднаква големина по 170 г. всяка.
- В тава с размери 20 х 30 см. намазана с масло се нареждат една върху друга разточените на тънко кори, като помежду им се поръсва натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца.
- Тутманикът се нарязва на квадрати и се залива с останалото разтопено масло.
- Пече се в силна фурна до зачервяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар