Продукти:
за закваската:
10 г. квас
120 г. пълнозърнесто ръжено брашно
120 мл. вода
за тестото:
250 г. активен квас
325 г. пълнозърнесто ръжено брашно
200 г. царевичен грис
375 мл. вода за царевичния грис
250-300 мл. вода за тестото
15 г. сол
Приготвяне:
- Вечерта се смесват 10 г. квас със 120 г. ръжено брашно и 120 мл. вода.
- На следващият ден кваса е с мехурчета и леко кисел мирис.
- Царевичния грис се поставя в купа, залива се с вряща вода и се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна паста.
- Оставя се леко да се охлади и към нея се добавят останалите съставки за тестото.
- Замесва се лепнещо тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.
- След като тестото втаса върху набрашнена повърхност се оформя на топка.
- Слага се на тава покрита с хартия за печене и се оставя да втаса 2.30 часа.
- Пече се 15 минути в предварително загряна на 250°С фурна, в която се слага купичка с вода.
- Купичката се маха и се пече още 1 час и 30 минути.
- Хляба се консумира на следващият ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар