сряда, 20 април 2016 г.

Тортелини със спанак и краве сирене

Приготвянето на тази рецепта изисква малко повече време, но вкусът на домашната паста е фантастичен и резултата си заслужава усилията.


Продукти:

200 г. брашно
2 бр. яйца

За плънката:

200 г. спанак
150 г. краве сирене
1 скилидка чесън
200 мл. сметана
черен пипер

За соса:

200 мл. течна сметана
1 скилидка чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне:

  • Брашното се пресява върху чист и сух плот, в средата му се прави кладенче, в което се слагат яйцата.
  • С помощта на вилица яйцата се разбъркват, като се взима по малко от брашното, докато се поеме напълно.
  • Ако тестото стане прекалено твърдо се добавя една лъжица хладка вода.
  • Трябва да се получи гладко и еластично тесто и, ако е добре омесено по повърхността му се образуват мехурчета.
  • От готовото тесто се оформя топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя да почива в хладилник за не по малко от 30 минути.
  • Междувременно се приготвя плънката.
  • Спанака се бланшира за няколко минути във вряща вода.
  • Отцежда се и се притиска леко за да се премахне излишната течност.
  • Добавя се сиренето и нарязаният на ситно чесън и се разбърква добре, докато всички съставки се смесят добре.
  • Подправя се с черен пипер.
  • Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се меси още 2-3 минути.
  • Разделя на две части всяка от, които се разточва на тънък лист с помощта на машина за паста или точилка.
  • Нарязва се на квадрати с размер 4х4см., в центъра на които се поставя част от плънката.
  • Краищата се навлажняват с малко вода и се притискат за да се слепят на триъгълник.
  • Основата на триъгълника се прегъва по средата нагоре и се завиват около показалеца така, че да се слепят двата края, а върхът на триъгълника да сочи нагоре.
  • Тортелините се издърпват леко от пръста и се поставят върху набрашнена повърхност.
  • Варят се за кратко във вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността.
  • За приготвянето на соса в тиган с малко мазнина се запържва нарязания на ситно чесън, докато придобие златист цвят и се добавя сметаната. Подправя се със сол и черен пипер.
  • Готовите тортелини се заливат със соса и се сервират горещи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар