сряда, 11 януари 2017 г.

Супа топчета



Продукти:

250 г. кайма
2 с. л. ориз
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 морков
2 картофа
1 гл. лук
1 стрък целина
4-5 с. л. фиде
1 яйце
250 г. кисело мляко
1 с. л. брашно
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. чубрица
3 с. л. магданоз
1 к. л. черен пипер
1,5 л. бульон
брашно за овалване

Приготвяне:

  • Каймата се смесва с ориза и половината от подправките. Омесва се добре и се оставя в хладилник за 30-40 минути, за да поеме добре подправките.
  • В олиото се запържва 1/2 настърган морков, залива се с бульона и се добавят останалите зеленчуци нарязани на кубчета.
  • От каймата се оформят малки топчета, които се овалват в брашно и се пускат във врящия бульон.
  • Вари се на умерен огън и малко преди да са сварени топчетата се добавя фидето,  останалите подправки и брашното размито с малко студена вода. 
  • За застройката се разбива яйцето с киселото мляко и на тънка струйка се прибавя част от бульона, след което при непрекъснато разбъркване получената застройка се връща в супата.

Супа топчета- 2 вид

Продукти:

250 г. кайма
70 г. ориз
2 моркова
1 стрък целина
1 домат
1 гл. лук
250 г. кисело мляко
1 яйце
3 с. л. олио
3 с. л. магданоз
1 ч. л. чубрица
1 к. л. черен пипер
сол на вкус
1,5 л. вода
брашно за овалване


Приготвяне:

  • Каймата се смесва с половината от подправките, 2 с. л. ориз и се омесва добре.
  • Единият морков се настъргва, а другият заедно с целината и лука се нарязват на ситно. 
  • Зеленчуците се задушават в мазнината, докато омекнат.
  • Налива се гореща вода и се оставя да заври.
  • От каймата се правят топчета, които се овалват в брашно и се пускат във врящата супа.
  • Прибавят се настъргания домат, останалия ориз и подправките.
  • Супата се доварява и се застройва с яйцето и киселото мляко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар