Продукти:
400 г. филе от мерлуза
1 малка краставица
100 г. кълнове от соя
1 стрък пресен лук
2 ск. чесън на шайби
2 с. л. чили олио
1 с. л. сусамово олио
1 с. л. паста от ферментирала соя
1 с. л. кафява захар
1-2 см. джинджифил на шайби
1 к. л. съчуански пипер на зърна
1 к. л. 5-те подправки
4-5 сухи люти чушлета
1 бр. звезден анасон
400 мл. рибен бульон
4-5 с. л. олио
за маринатата:
1 стрък пресен лук нарязан на едро
1 см. джинджифил нарязан на ивици
2 с. л. бяло вино
2 с. л. нишесте
Приготвяне:
- Рибата се нарязва на парчета с големина около 2 см.
- В купа се смесват продуктите за маринатата, към тях се добавя рибата и се разбърква.
- Купата се покрива със стреч фолио и се оставя да се маринова в хладилник за 30 минути.
- В дълбок тиган се загряват 1-2 с. л. олио и се запържват последователно за няколко секунди чесъна, джинджифила, пресния лук, половината от съчуанския пипер, 2-3 сухи чушлета, пастата от соя, чили олиото, сусамовото олио, кафявата захар, 5-те подправки и се залива с бульона.
- След като заври, огъня се намалява и се оставя да къкри 10 минути.
- Прибавят се соевите кълнове, нарязаната на ивици краставица и се оставя да поври още няколко минути.
- Накрая едно по едно в пикантния сос се пускат парчетата риба, оставя се да ври още 1-2 минути и се изключва.
- В друг тиган се загряват 3 с. л. олио докато започне да пуши, добавят се останалите сухи чушлета, съчуанския пипер, анасона и се излива върху рибата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар